92

avant-garde in Mu.ZEE - modernisme in de stad

za 19 okt 2019 -13:00

Oostende

modernisme

Een staalkaart van modernisme in kunst en architectuur ontdekken in de Koningin der Badsteden.


INSCHRIJVEN KAN TOT 16 OKTOBER 2019
Dit najaar presenteert Mu.ZEE een expo met de aparte titel 'Hoe?Boer!-Dada voor nu, straks en altijd'. Aanleiding voor deze tentoonstelling is een omvangrijke schenking door de erfgenamen van Wout Hoeboer (1910-1983). Zijn experimenteel artistiek nalatenschap sluit perfect aan bij een van de pijlers van Mu.ZEE: het abstract modernisme. Als een dada-dandy bewoog hij zich tussen verschillende avant-gardegroeperingen en filterde hij uit het ideeëngoed van tijdgenoten.  Zijn oeuvre blaast kunsthistorische scheidingslijnen op tussen abstractie, dada, surrealisme en CoBrA. Deze expo toont verder nog werk van Alechinsky, Appel, Brusselmans, Dotremont, Joostens, Servranckx, Schwitters, Vandercam e.a.
Ook het museumpand is niet toevallig een staalkaart van modernistische architectuur: een gerenoveerde grootwarenhuis van Gaston Eysselinck. Sobere geometrische basisvormen primeren boven ornament. Met het gebruik van nieuwe materialen als gewapend beton wordt een internationale stijl getekend waar 'Form Follows Function'. Na het museumbezoek wandelen we door Oostende waar er van dit functionalisme nog meer prachtige voorbeelden te bewonderen zijn met o.a. Kursaal en De Grote Post. Onderweg voorzien we een rustpauze met een drankje.


Programma:

13u00 - 13u30: ontvangst bij koffie/thee in ZigZagbar tegenover het museum
13u30 - 14u45: bezoek expo met gids
14u45 - 16u30: wandelen langs modernistische architectuur met gids (incl. rustpauze met drankje in De Grote Post)


Extra voor Cultuurpauze:

Ontdek het modernisme binnen én buiten het museum met een boeiende gids, en geniet van een drankje bij ontvangst en rustpauze op de wandeling.
 

Anderen bekeken ook