93

Brancusi: een streven naar de essentie

zo 10 nov 2019 -10:45

Brussel

kunstenaar in beeld

De pionier van het modernisme op Europalia Romania.


Deze tentoonstelling is onderdeel van het EUROPALIA-festival, dat via artistieke projecten dialoog tussen gemeenschappen wil stimuleren. Dit jaar biedt het festival een verrassende kijk op Roemenië en zijn artistieke scène.
Constantin Brancusi (1876 - 1957) is pionier van de moderne beeldhouwkunst. De kunstenaar probeert de essentie van wezens en dingen te vatten door uitgepuurde vormen te creëren. Zijn vernieuwende oeuvre inspireert generaties artiesten. De expo toont het traject van het Roemeense platteland, via Rodin, tot een eigen atelier in Parijs, waar hij in 1907 beslist om niet langer naar model te werken. Brancusi begint werken in reeksen te maken, die hij continu herwerkt en laat evolueren met de tijd. Meerdere reeksen worden getoond, en verduidelijken dit proces van sublimatie in de praktijk. Ook het atelier krijgt een belangrijke plaats in de tentoonstelling, en belicht de banden met tijdsgenoten als Léger, Modigliani, Duchamp, Ray, Satie en Tzara.  Een laatste luik presenteert fotografisch werk, die andere fascinatie van een veelzijdig kunstenaar.
We starten het ochtendbezoek bij koffie & koek in café Victor.


Programma:

10u45 - 11u20: ontvangst bij koffie met koek in café Victor
11u30 - 13u00: bezoek expo 'Brancusi' met gids
13u00 - ...       : vrij bezoek 'Brancusi' en 'Perspectives'


Extra voor Cultuurpauze:

Warme ontvangst met lekkers in café Victor.
Inclusief toegang tot de expositie 'Perspektives' (Bozar) : een verkenning van een historische avant-garde in de complexe Roemeense samenleving, tegen de achtergrond van een bewogen geschiedenis.
 

Anderen bekeken ook