233

Crossing Ways

di 16 apr. 2024 -13:15

Brussel

thematische expo

een tentoonstelling op het raakvlak van kunst, religie en actualiteit.


We bezoeken de expo 'Crossing Ways' in het Museum voor Moderne Religieuze Kunst, dat is gehuisvest onder de hoofdkoepel van de Basiliek van Koekelberg. Het MMRK is een klein museum met een bijzondere collectie. Deze tentoonstelling is samengesteld door de Oekraïnse kunstenaar Danys Shantar,  die woont en werkt in Antwerpen. De cultuur van zijn geboorteland, de iconografie van zijn jeugd en zijn complexe relatie met religie maken dit tot een boeiende expo. De rondgang van de koepel met de vele zuilen, creëert afgebakende scènes zoals bij een kruisweg, waarbij in elk tafereel de kunstwerken met elkaar in dialoog gaan. De curator put uit de rijke collectie van het museum, aangevuld met hedendaags werk van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Ook voor Shantar was het een moeizame weg om een juiste plek voor religie te vinden, een zoektocht naar de essentie van religie, weg van strakke institutionele dogma's. De precaire situatie in zijn geboorteland Oekraïne geeft nog extra betekenis aan de expo.
Met werk van broeder Emiel Vandermosten, Fabrice Samyn, Marcel Notebaert, Marthe Donas, Tapies, Gustave Van De Woestijne, Klaus Verschuere,...
Na de gegidste rondleiding kan je - bij mooi weer - genieten van het panorama over Brussel vanop de koepel van de basiliek. En terug op de benedenverdieping, kan je deze prachtige architectuur op eigen tempo gaan ontdekken.


Programma:

13.00 - 13.15u: samenkomen in de basiliek, bij ingang poort 6 (zie plannetje in bijlage)
13.15 - 13.30u: onder begeleiding naar het museum onder de koepel met lift
13.30 - 14.45u: bezoek aan expo met gids
14.45 - 15.00u: genieten van het panorama
15.10 - ...      : vrij bezoek aan de basiliek (bij deze activiteit is er om praktische redenen geen drankje na het bezoek)


Extra voor Cultuurpauze:

Ontdek deze bijzondere tentoonstelling en geniet van het panoramisch zicht van op de koepel van de basiliek.

Anderen bekeken ook