79

De Warande: herinterpretatie van een Cultureel Centrum

za 08 jun 2019 -13:30

Turnhout

architectuur

Brutalistische architectuur blijft het fundament, ook na recente verbouwing en uitbreiding.


We gaan op verkenning achter de schermen van De Warande, waarbij de focus ligt op diverse aspecten van de architectuur.  
De Warande bevindt zich in een groene zone, in het hart van de stad Turnhout. De brutalistische vormgeving wordt gekenmerkt door een samenvoegen van aparte volumes, zoals de  indrukwekkende cilindervorm van de schouwburg, en massieve horizontale ruimtes. Dit uitgestrekte complex is opgetrokken in beton en donkerbruine, handgevormde baksteen. Bij de opening in 1972 kon niemand voorspellen dat dit cultuurhuis zou uitgroeien tot het prototype van een Cultureel Centrum. Deze gedurfde, robuuste en tijdloze architectuur is tot op vandaag goed behouden gebleven. In 2005 kwam er een eerste uitbreiding met ‘de Kuub’, en in 2013 de renovatie van de voorzijde. Sinds eind 2018 is ook de schouwburg grondig gerenoveerd.  
In café Barzoen wacht ons een verfrissende pauze, om vervolgens de tijdelijke expositie met werk van Filip Vervaet (°1977) te ontdekken.  
Deze Belgische kunstenaar heeft een heel eigen beeldtaal ontwikkeld. Hij voegt diverse elementen van uiteenlopende materialen samen tot een bevreemdende kijkervaring. Zijn werken worden minutieus vormgegeven en tonen een andere realiteit, soms met verwijzingen naar de klassieke kunsten, en tegelijk futuristisch. Een fascinerende en ongrijpbare droomwereld


Programma:

13u20 - 13u30: ontvangst door cultuurpauze in de hal van De Warande
13u30 - 15u30: architectuurrondleiding
15u30 - 16u00: pauze bij een drankje in café Barzoen
16u00 - 17u00: rondleiding expo Filip Vervaet


Extra voor Cultuurpauze:

Een boeiend combi-programma met een verfrissende pauze, aangeboden door cultuurpauze.Anderen bekeken ook