187

Een zee van tijd...

wo 14 sep. 2022 -13:30

Westende

thematische expo

Hedendaagse kunst over het thema 'tijd' in een 100-jarige vakantiewoning.


100 jaar… een zee van tijd… zo lang houdt de geklasseerde villa Les Zéphyrs zich staande in Westende. Ooit tussen duinen, nu tussen beton. De villa is een na-oorlogse vakantiewoning van het Gentse echtpaar dokter Henri Muyshondt-Conard. Het model ‘sleutel op de deur’ wordt al in 1913 getoond op de wereldtentoonstelling van Gent. Mevrouw verzorgt het interieur, ondermeer met meubilair van een dan nog onbekende Henry Van de Velde. De vakantiewoning ademt de tijdsgeest, open voor vernieuwingen na WO I: art-nouveau aankleding van eetkamer en fumoir, glas-in-loodramen, badkamer met verzonken terrazzobad en faiencebekleding,.. Villa Les Zéphyrs is een staalkaart van leef- en wooncultuur van een welgestelde familie uit het interbellum.
Vandaag beleef je er de tentoonstelling ‘Een zee van tijd’. 10 Beeldende kunstenaars en 3 schrijvers verbeelden de idee van tijd en tijdelijkheid in diverse disciplines. Ze geven uitdrukking aan hun persoonlijke nostalgie in dialoog met de 100-jarige architectuur. Langzaam en verstillend bewegen de kunstwerken tussen de weemoed om wat voorbij is en de verwachting om wat komen gaat.
Een mooie seizoensexpo met werk van Sara Bjarland, Julie Cockburn, Anton Cotteleer, Kumi Oguro, Ingel Vaikla, VAN ISEGHEM, Gijs Van Vaerenbergh, Ulla-Stina Wikander, Cindy Wright, Amina Belôrf, Wouter Deprez en Peter Terrin.
Na het bezoek aan Villa Les Zéphyrs halen we nog een frisse neus langs de ‘openlucht-kunst’ in Westende. En Cultuurpauze trakteert op een verkoelende versnapering.


Programma:

13:20 - 13:30u: ontvangst aan de Villa
13:30 - 14:30u: bezoek met gids 'Een zee van tijd' in de villa
14:30 - 15:30u: wandeling kunst openbare ruimte Westende met gids
(cultuupauze trakteert onderweg of na de wandeling)


Extra voor Cultuurpauze:

Dit bezoek combineert hedendaagse kunst en een pareltje van geklasseerd erfgoed! Anderen bekeken ook