210

hedendaagse kunst in atelierwoning de Gheus

wo 13 sep. 2023 -13:30

Poperinge

thematische expo

Het gesamtkunstwerk van een eigenzinnige duizendpoot als decor voor een hedendaagse expo.


Beeldhouwer en keramist Lucien De Gheus (1927 -2013) leefde en werkte ruim 50 jaar in zijn woning en atelier aan de rand van Poperinge. Wanneer je hier binnenstapt, betreed je de leefwereld van de kunstenaar anno jaren ’60. Elk detail ademt zijn creatieve veelzijdigheid: meubels, decoratie, glazuurtegels, glas in lood, venstertabletten, … Je dwaalt er door een tentoonstellingsruimte, een verwarmd winteratelier en een zomeratelier met hoge glaspartijen op het noorden, een knusse woonkamer, besloten tuin, en dat alles bewaard in de oorspronkelijke context. De Gheus bracht diverse inspiratiebronnen samen tot een persoonlijk geheel. De zuidoostgevel met balkon kijkt als een chalet uit op de heuvels. De achtergevel van het atelier lijkt op de robuuste gesloten gevel in grove natuursteen van een Zuid- Franse mas.
Dit gegidst bezoek geeft niet enkel een beeld van het ‘Gheuzenhol’, zo noemde de kunstenaar zélf zijn gesamtkunstwerk, maar toont je ook de tijdelijke expo ‘The world beyond the house' - curated by Reniere&Depla. Zij brengen hedendaagse kunstenaars en modernisten samen in de atelierwoning en het nieuwe whitecube-depot van de stichting Lucien De Gheus. Deze artistieke bijdrage focust op huiselijkheid en intimiteit, en sluit zo mooi aan bij de sfeer van dit privémuseum. Een ontdekkingstocht doorheen een wereld van zelfredzaamheid, veerkracht, eigenzinnigheid, mildheid, en vooral het waardevolle van het alledaagse.
(online reserveren tot 4 sept 2023, daarna enkel telefonisch 0478 680828)


Programma:

13:15u-13:25u: samenkomen museumhuis De Gheus
13:30u-15:15u: gegidst bezoek aan atelierwoning en expositie
15:20u-16:00u: napraten bij een aangeboden drankje 


Extra voor Cultuurpauze:

Ontdek de leefwereld van een eigenzinnig kunstenaar in combinatie met een hedendaagse expositie in dit bijzondere kader, onder curatorschap van Reniere&Depla.Anderen bekeken ook