199

Het hart van Abdij van Park

di 14 mrt. 2023 -14:00

Heverlee

erfgoed

Sta oog in oog met unieke 17-eeuwse kunstschatten.


Vorige lente bracht cultuurpauze een buitenbezoek aan dit grote kloostercomplex, met vijvers en watermolen, poorten, tiendenschuur en wagenhuis, … met aandacht voor de herbestemmingen die aansluiten bij de oorspronkelijke gedachte van geestelijk en economisch centrum van de site.
Dit nieuwe bezoek focust op de gerestaureerde binnenruimtes van Abdij van Park. Je ontdekt de bewogen 900-jarige geschiedenis van deze goed bewaarde erfgoedsite, de verschillende bouwfases en het leven van de norbertijnen. De gids vertelt je o.a. over de authentieke 17de eeuwse glasramen die na een lange wereldreis terugkeerden naar hun historische thuis. Andere hoogtepunten zijn de abdijbibliotheek en de refter met indrukwekkende stucwerkplafonds van kunstenaar-kalksnijder Hansche. Op het koepelgewelf dat recent met veel zorg werd gerestaureerd, bewonder je iconografische taferelen uit Oud en Nieuw Testament. Een ingetogen maar boeiend bezoek aan een unieke norbertijnenabdij!


Programma:

13:45u - 13:55u: samenkomen aan de museumbalie van Parcum
14:00u - 15:30u: bezoek met gids
15:40u - 16:15u: cultuurpauze trakteert


Extra voor Cultuurpauze:

Een gedetailleerde blik op een norbertijnenabdij die reeds in de middeleeuwen haar oorsprong vond in een hertogelijk park nabij Leuven.Anderen bekeken ook