226

Het vernieuwde Sint-Janshospitaal

di 20 feb. 2024 -13:30

Brugge

erfgoed

Een warme plek waar gastvrijheid en zorg centraal staan, zoals het al eeuwen is geweest.


Het middeleeuwse Sint-Janshospitaal behoort tot de oudste van Europa. Het is de thuishaven voor de werelberoemde Memling-collectie en andere fascinerende oude kunst, naast de hospitaalcollectie en hedendaags werk van Berlinde De Bruyckere en Patricia Piccinini.
De 15de eeuws Hans Memling is een meester in hyperrealistische taferelen en landschappen. Vier van zijn topwerken zijn speciaal voor het hospitaal gemaakt en zijn er al eeuwen thuis. Gastvrijheid en zorg zijn kernbegrippen voor het hospitaal sinds de oprichting. Iedereen met nood aan zorg of een slaapplek was er welkom, ongeacht afkomst of klasse. Reizigers, pelgrims, armen en zieken kregen onderdak, spirituele begeleiding en verzorging. Ook vandaag nog is gastvrijheid het leidende thema van het museum doorheen de oude en nieuwere pronkstukken. Samen vertellen ze historische en universele verhalen rond zorg, empathie en gastvrijheid. Een bezoek aan deze historische plek is niet compleet zonder een kijkje in de authentieke apotheek met bijhorende kruidentuin.  
Aansluitend kan je nagenieten van een aangeboden drankje en een gezellige babbel.


Programma:

13:10 - 13:25u: samenkomen in de hal van museum
13:30 - 15:00u: bezoek met gids
15:10 - 15:45u: gezellig napraten bij een aangeboden drankje.


Extra voor Cultuurpauze:

Herontdek één van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen met werk van Memling en verrassende hedendaagse kunst van Berlinde De Bruyckere en Patricia Piccinini.

Anderen bekeken ook