213

Hotel van Eetvelde: Horta op zijn strafst!

ma 25 sep. 2023 -14:00

Brussel

architectuur

Dit meest gedurfde ontwerp is opgebouwd rond een adembenemende wintertuin.


Victor Horta zelf beschrijft zijn ontwerp uit 1895 van Hotel van Eetvelde als “het meest gedurfde dat hij ooit ontworpen heeft”. De opbouw van dit pand is dan ook bijzonder inventief, en een buitengewoon juweeltje van de Brusselse art nouveau. Opdrachtgever was baron Edmond van Eetvelde, secretaris-generaal van de onafhankelijke staat Congo en naaste medewerker van Leopold II. Van Eetvelde vroeg om een gezinswoning, met een grote woonkamer en eetkamer, voor recepties en zakelijke ontvangsten. In de woning zie je overal het gebruik van de meest exquise houtsoorten. (verkregen door koloniale uitbuiting - iets om over na te denken nu we met een andere bril naar het koloniale verleden kijken)
Na een uitvoerige restauratie bewonder je de hangende gordijngevel, schitterende glazen koepel met zenitale gloed over de wintertuin, het ingenieuze ventilatiesysteem, de slimme oriëntatie van de ruimtes en de statige trap rond de wintertuin. De gids wijst je op de prachtige details en de doorgedreven techniciteit van dit pand, één van de vier Horta-panden die Unesco-werelderfgoed zijn.
Het huis wordt geflankeerd door enerzijds een uitbreiding van de oorspronkelijke woning, en anderzijds een kantoorgebouw, dat nu dienst doet als interpretatiecentrum voor art nouveau.
Aansluitend kan je napraten over al dat moois bij een drankje (op wandelafstand)


Programma:

13.45 - 13.55u: samenkomen op de stoep voor Palmerstonlaan 2-4
14.00 - 15.30u: gegidst bezoek
15.40 - 16.15u: napraten bij een drankje in de directe omgeving


Extra voor Cultuurpauze:

Een bezoek aan Horta's meesterwerk onder leiding van een vakkundige gids. 

Anderen bekeken ook