133

Käthe Kollwitz in grafiekmuseum De Reede

zo 18 jul. 2021 -14:00

Antwerpen

thematische expo

schitterend grafisch werk vanuit een grote sociale bewogenheid.


Hoewel Käthe Kollwitz (1867-1945) in Vlaanderen vooral bekend is van de beeldengroep  ‘Het Treurend Ouderpaar’ in Vladslo, begon deze Duiste kunstenares pas laat in haar carrière met beeldhouwen. Deze expo focust op haar uitgebreide grafische werk: tekeningen, etsen, lithografieën en houtsneden. Op jonge leeftijd ontwikkelt Kollwitz een grote belangstelling voor sociaaldemocratie en de vrouwenbeweging. Via de dokterspraktijk van haar man in een Berlijnse arbeiderswijk, wordt ze getroffen door de penibele sociale noden. Deze miserie en de verbondenheid tussen moeder en kind, zijn belangrijk thema's in haar oeuvre. Haar pathos en empathie met de proletarische armoede wordt in de jaren ’30 door het nationaalsocialistische regime niet geduld, en haar werk wordt ‘entartet’ (ontaard) verklaard.

Met een ervaren gids bezoek je deze tentoonstelling en een prachtig museum. Aansluitend kan je nog wat nagenieten bij een drankje en babbel.


Programma:

13.50 - 14.00u: samenkomen in de hal van Museum De Reede
14.00 - 15.30u: gegidst bezoek
15.30 - 16.00u: vrij bezoek aan overige collectie 
16.10 - 16.45u: gezellig napraten bij traktatie in nabijgelegen brasserie 


Extra voor Cultuurpauze:

Kennismaking met minder bekend werk van Käthe Kollwitz in het prachtige grafiekmuseum De Reede; gezellig napraten bij een traktatie naast het museum.

 

Anderen bekeken ook