74

Lucien De Gheus: eigenzinnig keramist en artistieke duizendpoot

za 06 apr. 2019 -13:30

Poperinge

kunstenaar in beeld

bezoek aan atelierwoning het 'Gheuzenhol' en stadswandeling in Poperinge.


Lucien De Gheus (1927 - 2013) wordt als veelbelovend jonge kunstenaar toegelaten aan het 'Atelier Libre de Dessin' in Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij onmoet er Oscar Jespers en Edgard Tytgat en raakt bevriend met Maurits Verbist. Met de Gouden Medaille Keramiek op Expo'58 verovert hij zijn plaats tussen bekende keramisten en beeldhouwers van zijn tijd. Keramiek en keramische bas-reliëfs tonen speelse, fantasierijke en humoristische motieven, meestal erg narratief. Daarnaast beeldhouwt hij in natuursteen, hout, gips en beton en aanvaardt hij opdrachten voor religieus beeldhouwwerk in hout. De Gheus wil als kunstenaar alle ambachtelijke vaardigheden combineren: hij ontwerpt gebrandschilderde ramen,
maakt penningen, en integreert zijn artistieke creaties probleemloos in architectuur, zowel in de eigen woning als bij klanten. Het ‘Gheuzenhol’, zoals Lucien zijn huis graag noemde, is een gesamtkunstwerk, en ademt zijn ziel in elke hoek. Woning, winter- en zomeratelier zijn in originele staat behouden.
De Gheus kan leven van zijn werk en opdrachten, maar dit betekent een beknotting van zijn vrijheid en gefrusteerd onderscheidt hij deze ‘knechtendienst’ van wat hij de ‘echte kunst’ noemt. Toch kiest hij vanaf de jaren ’70 zélf voor een teruggetrokken leven, weg van de artistieke mallemolen. 

Na ontvangst met koffie en fris, start het bezoek aan museumhuis & atelier. Aansluitend volgt een wandeling door Poperinge, waar we diverse werken van De Gheus in het straatbeeld ontdekken.


Programma:

13u30 - 13u45: ontvangst met koffie, fris en versnapering in museumhuis
13u45 - 15u30: bezoek aan museumhuis & atelier met gids
15u30 - 17u00: stadswandeling met gids: De Gheus in Poperinge


Extra voor Cultuurpauze:

Een mooi combi-programma met warme ontvangst én een wandelbrochure 'Lucien De Gheus' voor elke deelnemer. Een drankje bij de wandeling is voorzien.

Nieuws

cultuurpauze-in-gheuzenhol.jpg

op bezoek bij Lucien De Gheus

een bezoek aan het Gheuzenhol in Poperinge is een echte ontdekking.

Lees meer

Anderen bekeken ook