219

stadhuis Leuven, icoon van de gotiek

wo 29 nov. 2023 -11:00

Leuven

erfgoed

Ontdek dit beroemde meesterwerk van de gotiek van kelder tot zolder.


De eerste steen van het huidige gotische stadhuis van Leuven wordt al in 1439 gelegd. De bouw duurt dertig jaar onder het toeziend oog van drie verschillende bouwmeesters, en in 1937 wordt het een beschermd monument. Achter de imposante gevel schuilt een complexe constructie met een wirwar van gebouwen. Doorheen de eeuwen zijn delen aangebouwd, afgebroken en opnieuw opgebouwd. De gids vertelt je over de bouwgeschiedenis van deze gotische parel, waarvan de voorbije jaren al belangrijke delen zijn gerenoveerd. Je luistert naar het verhaal achter de 235 beelden op de gevel, en bezoekt de rijk gedecoreerde salons, de raadszaal en grote gotische zaal. Elk hoekje van dit gebouw ademt geschiedenis. Daarom ontdek je in dit exclusieve bezoek meer dan ‘de standaard rondleiding’, zoals de indrukwekkende beeldenzolder bijvoorbeeld.
In 2024 sluit het stadhuis opnieuw, voor de finale fase van renovatie en herbestemming, om pas in 2029 opnieuw toegankelijk te zijn voor het publiek. Mis deze kans dus niet om alvast nu dit bijzondere gebouw te ontdekken.


Programma:

10:15 - 10:50u: ontvangst met koffie en koek in Notre Dame naast stadhuis
11:00 - 13:00u: bezoek met gids


Extra voor Cultuurpauze:

Ga nu nog op verkenning in dit imposante gebouw, alvorens het weer gesloten wordt voor het publiek tot 2029.Anderen bekeken ook