80

Vlas heeft een glansrol

za 18 mei 2019 -13:00

Kortrijk

thematische expo

De cruciale rol van vlas aan de oevers van de Kortrijkse Leie.


Texture is ondergebracht in een authentiek vlasverzendhuis dat door een grondige renovatie is omgetoverd tot een modern museum met gebruik van hedendaagse industriële elementen. Geen oubollige collectie, maar een hedendaagse kijk op een edele grondstof met een rijk verleden. Texture brengt het verhaal van de linnen- en vlasnijverheid van A tot Z vanuit  diverse invalshoeken: het verhaal van de Golden River en de economische ontwikkeling, hedendaagse vernieuwende toepassingen,  en een schatkamer met rijke textielcollectie
We pauzeren bij een drankje de museumbistro met toepasselijke naam Kaffee Damast.
Daarna bewonderen we de invloed van dit rijke verleden in Overleie, letterlijk de wijk over de Leie. We wandelen langs statige herenhuizen en beluiken, art deco burgerwoningen en geraffineerde gevels met art nouveau-elementen. Met de heraanleg van de Leieboorden krijgt de Golden River van weleer een serieuze opwaardering. Zeven nieuwe bruggen en veel openbaar groen zorgen voor een hedendaags belevingsgevoel dat jong en oud samenbrengt op de oevers van de Leie voor ontspanning en ontmoeting.
Kortrijk is nog steeds een stad met vele troeven!


Programma:

12u50 - 13u00: ontvangst aan de museumbalie
13u00 - 14u30: gegidst bezoek aan Texture
14u30 - 15u10: pauze in Kaffee Damast bij een koffie of frisdrank
15u15 - 17u00: gegidste wandeling gevels Overleie en vernieuwing Leieboorden


Extra voor Cultuurpauze:

Dit gecombineerd bezoek geeft een brede kijk op de invloed van de vlasnijverheid, vroeger én nu. Cultuurpauze garandeert je een hartelijke ontvangst én een lekkere pauze tussendoor.

 

Anderen bekeken ook