19

Woning Van Wassenhove

ma 10 jul 2017 -14:00

St-Martens-Latem

architectuur

Een woning in sublieme betonarchitectuur van architect Juliaan Lampens.


Woning van Wassenhove, een ontwerp van architect Juliaan Lampens (°1926), werd gebouwd tussen 1972 en 1974 en is slechts zeer beperkt toegankelijk voor het publiek.
Na Expo58 ontwikkelde Lampens totaal nieuwe architectonische ideeën. Hij bouwde voor opdrachtgever van Wassenhove een woning van beton, hout en glas, waarin alle woonfuncties in elkaar overlopen: geen kamertjes dus, maar één open ruimte. De massiviteit van het beton wordt doorbroken door de warmte van het hout en het steeds wisselend spel van invallend licht. Geometrische basisvormen structureren het interieur: de slaapruimte is een cirkel, de keuken een driehoek, het bureau een vierkant. Meer echter dan louter een spel van vormen en lijnen te zijn, slaagt de woning erin om onze ervaring van wonen te herdefiniëren.
Deze betonarchitectuur in een zeer persoonlijke stijl sluit enerzijds aan bij Le Corbusier en Mies van der Rohe, maar anderzijds zijn er ook aanknopingspunten met Japan en Scandinavië. 

( maximaal 15 personen)

programma:

13u40 - 13u50: parkeren bij Huyze Waterloos, Nelemeersstraat 2, St. Martens-Latem                             (hoek met Brakelstraat - nog 250m wandelen)
13u45 - 14u00 : ontvangst door cultuurpauze.be aan de woning Brakelstraat 50
                          (hier geen parking!)
14u00 - 15u15: gegidste introductie & bezoek woning

Anderen bekeken ook